Ateism sau creștinism

Clubul Marile Cărți are plăcerea de a vă invita la București la conferința Ateism sau Creștinism și la lansarea cărților Iisus la Niceea a scriitorului Mihail Neamțu, fondatorul Clubului. Aceste două volume ne reamintesc despre marea însemnătate a anului 325, când Biserica, reunită la Niceea a oferit credinței creștine o mult așteptată claritate în ceea ce privește bazele sale canonice și dogmatice.

Evenimentul va avea loc vineri, 3 iunie, de la ora 18:30,la Biserica „Sfântul Vasile”, Calea Victoriei 198, București, România.

La eveniment vor vorbi despre implicația pe care curentul ateist și relevanța creștinismului le au asupra lumii noastre, filozoful și teologul Mihail Neamțu și Pr. prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan, Conf. univ.dr. Claudiu T. Arieșan și Pr. Cristian Trandafir.

Clubul Marile Cărți a luat naștere din dorința de a redescoperi tihna și intimitatea unei conversații necenzurate despre Dumnezeu, suflet, istorie și condiția umană. Împreună cu membrii comunității noastre ne-am dorit să ne întoarcem la Cuvânt, să redescoperim narațiunile din marea bibliotecă și să îi reîntâlnim pe acei autori care ne vindecă, ne înțelepțesc și ne inspiră. Cărțile sunt pentru noi o hrană lăuntrică și o sursă a fericirii. Iar într-un an de zile Clubul Marilor Cărți a devenit comunitatea oamenilor pasionați de creșterea spirituală, intelectuală și profesională.

Care este menirea omului?

La fel ca cei din Antichitatea târzie, omul contemporan este supus unor interogații nesfârșite cu privire la sensul existenței sale pe acest pământ. Deși fascinat de tot ce îl înconjoară, de multe ori, el se lasă pradă tentațiilor și speculațiilor ateismului care îi spun că vine de nicăieri și merge spre nicăieri. I se sugerează tot mai des că întrebările existențiale nu-și mai au rostul. Totul este lipsit de sens. Nimic nu dă vreo direcție vieții. Nimic nu contează  pentru că nu există nimic dincolo de moarte.

Cu se rămâne omul ?

Cu o lume fluidă, în care triumfă nimicul și nimicnicia. Existența este lipsită de un fundament solid. În absența lui Dumnezeu, scopul final al vieții dispare pentru orice făptură. Într-o astfel de lume iubirea n-are alt temei decât pofta. Prietenia înseamnă doar interes și ipocrizie. Văduvit de orice paternitate spirituală, omul este redus la o moleculă de carbon. El se risipește într-o viață fără sens, taine, ecouri revelatorii ori semne enigmatice către un „dincolo“ nerostit

Ce promite în schimb creștinismul omului?

O existență care nu se limitează la fiziologie și biologie. Îi promite o viață autentică care presupune jertfă, dăruire, depășire, expunere, asumare, risc, cavalerism, impuls cuceritor, dragoste, comuniune, prietenie, îmbrățișare, liturghie, spălarea picioarelor, contact nemijlocit, zâmbet, spontaneitate, virilitate, temeritate, nebunia Crucii, strigăt, lacrimi, rugăciune, gesturi tandre, adică tot ceea angajează sufletul, trupul și duhul omului viu.

În ciuda militantismul ateu, nimeni n-a demontat caracterul excepțional al miracolelor care se petrec în viața unor oameni credincioși. Nimeni n-a demonstrat că frumusețea creației este o iluzie. Nimeni n-a putut susține că Iisus este o fabricație a imaginației unor israelieni pioși.

Prin intermediul narațiunilor biblice, viața omului credincios capătă o dimensiune spirituală. Prin Cuvântul care s-a făcut trup, Dumnezeu s-a identificat cu cea mai smerită condiție a omului. De aceea  povestea vieții lui Iisus poate deveni izvorul bucuriei pentru oricine.

Vă așteptăm!

Intrarea este liberă!

2 răspunsuri

  1. In sfirsit ajungem la cheia rezolvarii marilor probleme care framinta omenirea in aceste vremuri tulburi. Credinta. Nu este usor dar este obligatoriu si ne aduce aminte de ce spunea Mintuitorul „fara mine nu puteti face nimic”!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.