Libertatea și sufletul Europei

Într-o lume plină de cinism, superficialitate și individualism, readucem cultura dialogului, punând laolaltă personalități marcante, mentori și lideri capabili să lumineze minți și să încălzească inimi.
Cum? Prin conversații esențiale prilejuite de lectura Marilor Cărți, de la Marc Aureliu până la Dostoievski și C. S. Lewis.
Ce obținem? O viziune proaspătă, principii și valori eterne, dar și direcții de acțiune eficientă în viața de zi cu zi.
Cuvintele sunt hrana vieții noastre, fiind responsabile nu doar pentru neurogeneză și neuroplasticiate, ci și pentru fericirea oricărui suflet. De aceea, Clubul Marilor Cărți reprezintă comunitatea oamenilor pasionați de creșterea spirituală, intelectuală și profesională.
Vă invităm, în 10 martie 2022, de la ora 18:30, în Sala Barocă a Muzeului Național de artă Timișoara pentru a dialoga despre libertate și pentru a redescoperi sufletul Europei prin prisma operelor a trei autori esențiali, mereu actuali și autentici: Marc Aureliu, Dostoievski și C.S. Lewis.
Vor vorbi despre importanța acestor autori și moștenirea lăsată marelui canon cultural european, invitații: Dr. Mihail Neamțu (fondatorul Clubului Marilor Cărți), conf. univ. dr. Lavinia Tec, conf. univ. dr. Claudiu T. Arieșan și conf. univ. dr. Claudiu Mesaroș.
Totodată, ne face mare plăcere să vă anunțăm că în cadrul acestui eveniment, domnul Mihail Neamțu își va lansa ultimele două volume scrise, Iisus la Niceea și Light from Light!
Dublu licențiat al Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, cu studii la universități occidentale precum Ludwig Maximilians din Bavaria, University of Durham și King’s College Londra, plus specializări la „Russell Kirk” Center (Michigan, SUA), New Europe College (București) și „Woodrow Wilson” International Center for Scholars (Washington DC), Mihail Neamțu a conferențiat în patru continente și în peste douăzeci de țări: Belgia, Iordania, Italia, Guatemala, China, Turcia, Hong Kong, Grecia, Ucraina, Lituania, Islanda și altele.
A făcut parte din echipa de fondatori ai Institutului de Istorie a Religiilor (apărut în 2008, sub cupola Academiei Române) și director de programe educative ale Fundaţiei Creştin-Democrate. A fost director științific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și fondator al revistei „History of Communism in Europe. A New Journal in Comparative Politics”.
A lucrat cu șefi de state, membri ai Parlamentului European și CEOs ai unor companii multinaționale.
Producțiile sale video depășesc 20 milioane de vizualizări pe platformele social-media. Este un căutat trainer pentru cursuri de oratorie, public speaking, arta povestirii și limbajul liderilor.
Între cărțile tipărite în zeci de mii de exemplare, menționăm câteva titluri best-seller: „Vârstele Iubirii” (2016), „Fenomenul Trump” (2017), „Povara libertății” (2018), „7 ani în Occident” (2019).
O voce consacrată, personalitate curajoasă, plină de energie și înflăcărată de adevăr, Lavinia Tec va fi prezentă alături de noi la Timișoara în cadrul evenimentului: Libertatea & sufletul Europei.
Lavinia Tec este avocat și conferențiar universitar doctor la Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara, deținând un master în dreptul afacerilor și unul în drept comparat. De asemenea, publică in mod constant texte de specialitate pe platforma juridice.ro și participă la numeroase conferințe ce abordează tematici legate de drept, dar și de religie și spiritualitate.
Pe lângă activitatea academică pe care o practică cu profesionalism și dedicare, Lavinia Tec este o voce a cetății, conectată la evenimentele cotidiene, exprimându-și părerile cu pertinență, asumare și curaj ori de câte ori are ocazia. Pasionată de literatură, abordările sale oferă mereu o perspectivă nouă, particulară și autentică.
Născută la data de 4 februarie 1976, în Oraviţa, jud. Caraş-Severin, Lavinia Tec este și un spirit liber, iubitor de tot ceea ce este frumos, afirmând: “Mă însuflețește tot ce este bun, frumos și autentic”.
Vorbitor de 12 limbi străine, profesorul Claudiu T. Arieșan este un clasicist cu preocupări moderne, fiind un activ membru al comunității academice din cadrul Universității de Vest Timișoara.
A publicat: Hermeneutica umorului simpatetic. Repere pentru o comicologie românească (1999), Între surâs și rugăciune. Modele culturale din comicologia clasică și patristică (2004), Geneza comicului în cultura română (2010) – toate distinse cu Premii ale Uniunii Scriitorilor.
Membru al Uniunii Scriitorilor și al Societății de Studii Clasice din România, al “Asociației Interna­ționale de Studii Patristice” cu sediul la Paris și al “North American Patristics Society” este Redactor – șef al “Analelor Universității de Vest.
Ca om de televiziune, a realizat peste 250 de emisiuni cultural-religioase, de asemenea colaborează constant, prin recenzii de carte sau cronici de film, și cu postul de Radio Trinitas al Patriarhiei Române.
Claudiu Marius Mesaroș (n. 16 ianuarie 1974, Zalău) este un filosof român specialist in istoria filosofiei, istoriografie filosofică. În prezent predă la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării de la Universitatea de Vest din Timișoara cursuri de: Istoria filosofiei antice și medievale, Istoria filosofiei moderne, Aristotelism, Introducere în imagologie, Istoriografie filosofică, Philosophy as a Way of Life.
Conduce doctorate în istoria filosofiei. În perioada 2008-2011, 2012-2015, 2016-prezent, prodecan al Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării. A funcționat și ca decan interimar în perioadele decembrie 2011-martie 2012, respectiv decembrie 2015-martie 2015. Conduce Centrul de Cercetare în Istoriografie Filosofică și Filosofia Imaginarului.
Este membru în Societatea Română de Filosofie, Asociația Formatorilor în Jurnalism și Comunicare din România, Membru fondator al SITA (Societatea Internațională Toma d’Aquino), filiala România, Membru al RARS (Romanian Association for Religious Studies) și International Society for Universal Dialogue.
Este autorul unor volume precum “Filosofii cerului. O introducere critică în filosofia medievală” sau “Filosofia ca act de rescriere. Studii de istoriografie filosofică”, precum și a numeroase articole publicate în lucrări de specialitate.
De-a lungul carierei academice a fost lector invitat la Universitățile din Copenhaga, Seghed, Ede sau Istanbul.
Vă așteptăm cu mult drag în data de 10 martie 2022, de la ora 18:30, în Sala Barocă a Muzeului Național de artă Timișoara pentru a dialoga despre libertate și pentru a redescoperi sufletul Europei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.