Există mai mult în viață decât fericirea (II)

0
(0)
Prin ce diferă viața fericită și viața cu sens? Fericirea înseamnă să te simți bine. Mai exact, cercetătorii au descoperit că persoanele care sunt fericite tind să creadă că viața este ușoară, că au o sănătate fizică bună și că sunt capabile să cumpere lucrurile de care au nevoie și pe care și le doresc.

Deși faptul că nu ai suficienți bani scade cât de fericită și semnificativă consideri că este viața ta, aceast fapt are un impact mult mai mare asupra fericirii. Viața fericită se definește, de asemenea, prin lipsa stresului sau a îngrijorărilor.Cel mai important, din punct de vedere social, căutarea fericirii este asociată cu un comportament egoist – fiind, așa cum am menționat, un lucru care „ia” mai degrabă decât „dă”. Psihologii dau o explicație evoluționistă pentru acest lucru: fericirea are legătură cu reducerea dorinței.

Dacă ai o nevoie sau o dorință – cum ar fi foamea – o satisfaci, iar asta te face fericit. Oamenii devin fericiți, cu alte cuvinte, atunci când obțin ceea ce își doresc. Oamenii nu sunt, așadar, singurii care se pot simți fericiți. Animalele au și ele nevoi și dorințe, iar atunci când aceste dorințe sunt satisfăcute, animalele se simt, de asemenea, fericite, subliniază cercetătorii.
„Oamenii fericiți se bucură foarte mult de faptul că primesc beneficii de la alții, în timp ce oamenii care duc o viață plină de sens se bucură foarte mult de faptul că dăruiesc altora”. Cu alte cuvinte, semnificația transcende sinele, în timp ce fericirea constă în a oferi sinelui ceea ce își dorește. Persoanele care au un sens puternic în viața lor sunt mai predispuse să îi ajute pe cei care au nevoie.

Ceea ce diferențiază ființele umane de animale nu este căutarea fericirii, care apare peste tot în lumea naturală, ci căutarea sensului, care este unică pentru oameni.Participanții la studiu au declarat că au găsit un sens în faptul că au dat o parte din ei înșiși celorlalți și au făcut un sacrificiu în numele întregului grup. În cuvintele lui Martin E. P. Seligman, unul dintre cei mai importanți cercetători psihologi în viață, în viața plină de sens „îți folosești cele mai mari forțe și talente pentru a aparține și a servi ceva ce crezi că este mai mare decât tine însuți”.

De exemplu, a avea mai mult sens în viață a fost asociat cu activități precum cumpărarea de cadouri pentru alții, îngrijirea copiilor și certurile. Persoanele ale căror vieți au un nivel puternic de sens caută adesea în mod activ sensul, chiar și atunci când știu că acesta va veni în detrimentul fericirii.

De fapt, potrivit psihologului Daniel Gilbert de la Harvard, cercetările arată că părinții sunt mai puțin fericiți interacționând cu copiii lor decât făcând exerciții fizice, mâncând și uitându-se la televizor. „În parte, ceea ce facem ca ființe umane este să avem grijă de alții și să contribuim la alții. Acest lucru dă sens vieții, dar nu ne face neapărat fericiți.”

Sensul nu înseamnă doar depășirea sinelui, ci și a momentului prezent – ceea ce este poate cea mai importantă constatare a studiului, potrivit cercetătorilor. În timp ce fericirea este o emoție resimțită aici și acum, ea dispare în cele din urmă, la fel ca toate emoțiile; afecțiunea pozitivă și sentimentele de plăcere sunt trecătoare. Perioada de timp în care oamenii raportează că se simt bine sau rău se corelează cu fericirea, dar deloc cu semnificația.Pe de altă parte, sensul este durabil.
Acesta face legătura între trecut, prezent și viitor. „A gândi dincolo de momentul prezent, în trecut sau în viitor, a fost un semn al unei vieți relativ semnificative, dar nefericite”, scriu cercetătorii. „Fericirea nu se găsește, în general, în contemplarea trecutului sau a viitorului”.
Altfel spus, persoanele care se gândeau mai mult la prezent erau mai fericite, dar persoanele care petreceau mai mult timp gândindu-se la viitor sau la luptele și suferințele din trecut simțeau mai mult sens în viața lor, deși erau mai puțin fericite.

Faptul că ți se întâmplă evenimente negative, a constatat studiul, îți scade fericirea, dar crește cantitatea de sens pe care o ai în viață. Un alt studiu din 2011 a confirmat acest lucru, constatând că persoanele care au un sens în viața lor, sub forma unui scop clar definit, își apreciază satisfacția față de viață la un nivel mai ridicat chiar și atunci când se simțeau rău decât cele care nu aveau un scop clar definit. „Dacă există un sens în viață”, scria Frankl, „atunci trebuie să existe un sens în suferință”.

Va urma…

Câte de folositor a fost articolul?

Apasă pe o stea pentru a selecta recenzia

Recenzia medie 0 / 5. Număr voturi: 0

Nici un vot! Fii primul care votează

WhatsApp
Facebook
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.