Lectura combate stresul

O carte într-o barcă, plutind pe mare
5
(1)

Fie că ne dorim sau nu, societatea modernă începe să se scufunde în oceanul stresului. Deși mulți oameni acceptă bucuroși priveliștea albastrului infinit, există bărci de salvare pentru a fi folosite. În ciuda prafului așezat pe ele, cărțile ne sunt scăparea din valul de stres care ne amenință. Lectura combate grijile, anxietatea, depresia, însingurarea sau adicția digitală.

Ignorat de mulți, stresul este un criminal silențios al sănătății. Pe lângă fragilitate emoțională, stresul poate cauza probleme cardiovasculare, probleme respiratorii, dezechilibre hormonale și poate duce până la compromiterea sistemului imunitar. De aceea trebuie să luptăm împotriva lui și, ce armă este mai aproape de noi, decât o carte?

Se spune că „cititul este pentru minte ceea ce antrenamentul este pentru trup” și s-a demonstrat că lectura, într-adevăr, poate combate stresul. Pare inimaginabil să comparăm puterea sportului cu niște pagini pline cu litere și simboluri, însă, un studiu condus de Universitatea din Sussex a demonstrat că doar 6 minute de lectură pe zi pot reduce stresul cu până la 68%. Printre alte efecte benefice, lectura reduce pulsul și combate posibilele afecțiuni cauzate de stres. De asemena, un nivel redus de stres îmbunătățește și capacitatea de concentrare și memorare.

Ca cititori, pășim în lumea autorului și automat părăsim cotidianul. Intrăm în rolul personajelor și ieșim, fără să ne dăm seama, din agitația vieții de zi cu zi. Ne imaginăm continuarea acțiunii și oprim, pentru o clipă, mișcarea haotică a timpului. Astfel începem să ne încărcăm sufletul cu liniște și să ne descărcăm mintea de stres, „boala secolului XXI”.

Fiecare dintre noi poate găsi șase, zece ori șaizeci de minute pentru lectură într-o zi. Decizia ne aparține în totalitate. Fie continuăm să privim abisul și să stagnăm în stres, fie prindem colacul de salvare al cărților prăfuite și începem să plutim spre țărm pentru a ne salva. Citește, lectura îți face bine.

Câte de folositor a fost articolul?

Apasă pe o stea pentru a selecta recenzia

Recenzia medie 5 / 5. Număr voturi: 1

Nici un vot! Fii primul care votează

WhatsApp
Facebook
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.