Ce pierzi dacă nu citești?

ce pierzi daca nu citesti
5
(1)
ce pierzi daca nu citesti

Ce pierzi dacă nu citești?

7 beneficii colosale ale lecturii

Chiar așa, de ce trebuie să mai citim azi, când putem găsi totul pe Google, la un click distanță?

Întrebarea pare legitimă, dacă stăm să ne gândim că întreagă bibliotecă universală încape în smartphone-ul din buzunar. Uluitor progresul științei, nu? 😊

Dacă progresul cultural și moral ale omenirii ar fi avut același ritm de dezvoltare ca cel al științei, ar fi fost minunat!

Însă, vedem limpede că nu e chiar așa. Putem ameliora aceste carențe prin cititul constant al marilor cărți.

Iată mai jos 7 beneficii dovedite ale lecturii:

1) Lectura îţi oferă perspective noi asupra vieții

“Nebunia înseamnă să faci același lucru din nou și din nou și să te aștepți la rezultate diferite”, spunea Albert Einstein. Cititul te expune unor noi perspective, situații și posibilități la care nici nu te-ai fi gândit. Câte nu începe oare să înțeleagă omul despre sine și despre alții în timp ce e imersat în lectură? Surprinde trăiri proprii, convingeri, gânduri, asemănări între el și personajele din carte, descoperă empatia și fațete ale personalității, necunoscute lui până atunci.

Toată înțelepciunea pe care a adunat-o omul în milenii se găsește în marile cărți. Iar azi tu ai acces facil la această comora de înțelepciune. Nu trebuie decât să deschizi una dintre marile cărți!

2) Prin lectură dobândeşti cunoștințe valoroase care îți îmbunătățesc viața

Beneficiul imediat al lecturii este acela că înveți lucruri noi și utile, cu aplicabilitate imediată. Fie că vrei să obții cunoștințe din psihologie, istorie, religie, filosofie, artă, medicină, științe, cititul este cea mai indicată modalitate.

Dacă ar trebui să înveți despre alimentația sănătoasă, ce ai alege? O carte scrisă de un medic nutriționist cu 20 de ani experiență sau un video scurt de 15 minute de pe Youtube? Care crezi că ți-ar oferi informaţii mai valoroase? Răspunsul este evident: cartea.

3) Cititul constant te face mai deștept

E demonstrat că de fiecare dată când citești, îți antrenezi creierul prin formarea de noi conexiuni neuronale și îţi îmbunătățești memoria. Cititul păstrează mintea ageră și tânără.

În plus, evadezi din vacarmul cotidian și așa câștigi pacea minții.

Prin intermediul lecturii obții informații benefice din domeniile tale de interes și devii mai bun.

Totodată, cititul îți oferă o înțelegere mai bună asupra vieții și te pregătește pentru a face față cu bine dificultăților.

În plus, cititul îţi îmbogățește vocabularul și îți oferă o ușurință în exprimare, ceea ce, cu siguranță, va produce o impresie plăcută asupra semenilor.

4) Cititul este un remediu eficient contra tristeții și a stărilor negative

“Își dădea seama de vechea greșeală a oamenilor care cred că fericirea înseamnă îndeplinirea dorințelor”, spunea Dostoievski.

Cred că, fără excepție, oamenii își doresc să fie fericiți. Personal nu am auzit niciun om care să spună că își dorește să fie nefericit sau furios din cale afară. Cu toate acestea, dorința singură nu e suficientă. Este nevoie de multă muncă interioară și cunoaștere temeinică de sine pentru a fi fericit şi/sau a avea starea de bine.

Noi trăim azi într-o societate consumeristă care ne împinge să căutăm validarea în exterior: să muncim mai mult, să cumpărăm mai mult, să fim mai competitivi, mai supuși și să nu punem nicio întrebare.

Cu alte cuvinte, suntem încurajaţi să fugim de noi înşine și să ne refugiem în consum, în speranța că la un moment dat vom fi fericiți dacă procedăm așa. Nici vorbă!

Cum putem rupe acest cerc vicios? Tot cititul ne sare în ajutor: ne întoarce către noi înșine, încurajând introspecția, analiza sufletului, gândurilor, emoțiilor și a convingerilor noastre. Nu degeaba spuneau anticii: “Cunoaște-te pe ține însuți”.

5) Lectura reduce nivelul stresului

Se crede că stressul cauzează 60% dintre boli, crește riscul de accident vascular și boli de inimă cu 50%. Scopul nu este să eliminăm complet stressul, ci să-l reducem la un nivel ușor de gestionat, care să nu ne afecteze.

În anul 2009, Universitatea din Sussex a derulat un amplu studiu legat de stress, iar concluziile au arătat că cititul reduce nivelul de stress cu 68%.

Indiferent de câte dificultăți ai parte, atunci când te cufunzi în lectură, creierul se relaxează iar grijile amuțesc.

Cititul are un benefic efect anxiolitic(dar fără efectele secundare negative), încurajează gândirea pozitivă și atitudinea proactivă, menită a caută soluții.

6) Cititul încetinește declinul cognitiv

Pe măsură ce îmbătrânim, capacitățile noastre cognitive se deteriorează și, în unele cazuri, se instalează boli ca demența senilă sau Alzeihmer.

Numeroase studii demonstrează că cititul reduce sau chiar previne bolile neurodegenerative. Aici vom menționa studiul din anul 2013 condus de Rush University Medical Center din Chicago, dar poți consulta și alte studii.

7) Lectura prelungește viața

Dorința de a avea o viață lungă și fericită este universală, caracteristică majorității oamenilor. 

Cercetătorii au vrut să vadă dacă cititul cărților influențează durata de viață. Studiul s-a desfășurat pe 3635 de participanți. Iată concluziile:

🦉 Persoanele care citesc cărți au un avantaj în ceea ce privește supraviețuirea, comparativ cu cei care citesc reviste sau ziare.

🦉 Cei care citesc cărți trăiesc cu 4 luni mai mult față de cei care nu citesc cărți.

🦉 Riscul de mortalitate este cu 20% mai redus în rândul persoanelor care citesc cărți.

Câte de folositor a fost articolul?

Apasă pe o stea pentru a selecta recenzia

Recenzia medie 5 / 5. Număr voturi: 1

Nici un vot! Fii primul care votează

WhatsApp
Facebook
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.