Richard Wurmbrand și prețul demnității

5
(2)

Întotdeauna m-au inspirat oamenii credincioși care și-au pus viața în slujba lui Dumnezeu.

Richard Wurmbrand a fost un bărbat evanghelic care și astăzi influentează întreaga omenire prin cărțile sale care descriu suferințele trăite în închisorile comuniste. 

Predicile, eseurile și cugetările acestui mare om au fost traduse în peste 80 de limbi străine. Wurmbrand a rămas orfan de ambii părinți la vârsta de doar 9 ani. Deși crescuse într-o familie de religie mozaică din București, Richard s-a înscris în Partidul Comunist, urmând să studieze sociologia și economia politică la Moscova, în plină epocă stalinistă. 

Din cauza activităților sale de ilegalist, ajunge în spatele gratiilor alături de Gheorghe Gheorghiu-Dej și alte personalități comuniste.

Din mrejele marxismului scapă în momentul când descoperă cât de hidoasă este adevărata față a acestei doctrine aplicată prin violență. Comuniștii se turnau unii pe alții, se mințeau, se trădau, astfel Richard își regândește propriul drum. 

Se căsătorește cu Sabina Oster, o evreică din Cernăuți. La câtva timp însă, cel care avea să predice cuvântul lui Dumnezeu, cade pradă unei depresii crunte. Richard se convertește la creștinism prin intermediul unui tâmplar, iar de aici încolo va fi mult prigonit pentru alegerea făcută.

Pe Wurmbrand îl putem lua nu doar ca exemplu moral, ci și ca inspirație de curaj și demnitate pentru generația actuală. Cărțile sale relatează istorii nemaipomenite. 

„În URSS, multe biserici au fost dărâmatesau transformate în cluburi comuniste,  muzee, silozuri. …M-am rugat: Doamne, dacă știi că sunt închiși oameni pe care i-aș putea ajuta, trimite-mă înapoi în închisoare.“

Iată un suflet plin de iubire, dornic să plătească un preț extraordinar pentru a salva sufletele pierdute.

„În afară de tuberculoză, mai sufeream ca mai toți ceilalți deținuți de groaznice dureri de dinți. Dinții se stricau repede din lipsă de hrană sau fiindcă ne fuseseră sparți din cauza în timpul bătăilor. Odată în închisoarea Securității, avusesem lanțuri de douăzeci de kilograme la picioare și nu putusem să fac nici măcar câțiva pași să-mi alin durerea.“

Leacul? Meditația zilnică asupra pătimirilor suferite de Isus. 

Richard a trecut prin multe închisori și a lăsat pretutindeni o mireasmă duhovnicească (așa cum ne confirmă scrierile lui Nicolae Steinhardt sau Ion Ioanid).

Deși familia soției sale a fost ucisă în lăgărele de concentrare naziste, Wurmbrand nu a încetat să arate dragoste față de dușmani. „A fi creștin nu se aseamănă cu a te antrena ca sportivul, în anumite locuri și la anumite ore…dragostea și virtuțile creștine trebuie evidențiate în viața noastră în fiecare clipă.“

Deși Sabina a ajuns la Canal, iar fiul Mihai pe străzi, Richard n-a renunțat la credință și s-a lăsat torturat pentru Hristos. Târât timp de 14 ani prin închisorile comuniste, pastorul a convertit un colonel al Securității la creștinism și i-a convins pe mulți nemți și români să ajute familiile de evrei rămase în România.

După ieșirea din temniță, Richard Wurmbrand și-a găsit o nouă casă în patria libertății: Statele Unite ale Americii. Sunt nespus de bucuros pentru că am cunoscut oameni care l-au întâlnit personal. Mi-aș dori ca mai mulți tineri să-i descopere cutremurătoarea poveste de viață.

Cornel Petrișor

Câte de folositor a fost articolul?

Apasă pe o stea pentru a selecta recenzia

Recenzia medie 5 / 5. Număr voturi: 2

Nici un vot! Fii primul care votează

WhatsApp
Facebook
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.