Trăim în secolul XXI și ne mișcăm într-un ritm rapid, pe alocuri frenetic. Putem ajunge în mai puțin de o zi la capătul lumii în sens fizic, sau chiar instantaneu printr-un simplu click, îngăduită fie-ne metafora. Interacțiunea oamenilor, a națiunilor și, pe cale de consecință, a culturilor la nivel mondial este acum mai intensă ca niciodată și a devenit parte a normalității contemporane. Este o lume în care poți alege, aproape fără bariere (dacă lăsăm deoparte câteva notabile excepții) unde vrei să călătorești, să studiezi, să lucrezi sau să locuiești, de ce nu? Așa încât cunoașterea a cel puțin unei limbi străine este un imperativ.
Sigur, toată lumea știe engleza, nu-i așa? Iată o frază cu veleități axiomatice, enunțată sentențios de aproape oricine și aproape oriunde. Nu ne propunem să ne afundăm în silogisme pentru a stabili valoarea de adevăr a enunțului de mai sus.
Postulatul nostru e acela că orice limbă străină cunoscută e un avantaj enorm, deschide drumul către un nou univers și implicit către șanse mai mari de reușită.
Vă propunem, în cele ce urmează, 10 ingrediente esențiale pentru învățarea rapidă și temeinică a oricărei limbi, indiferent că sunteți tânăr sau senior, că vă plictisiți neștiind cu ce să vă ocupați timpul sau că, dimpotrivă, sunteți zdrobit de noianul de dosare ce așteaptă a fi tratate și presat de termenele tot mai urgente.
- Stabiliți motivul pentru care vreți să învățați limba respectivă
Primul pas pe care trebuie să-l faceți este să răspundeți la întrebarea : de ce?
De ce doriți să învățați limba respectivă? Pentru a putea călători și interacționa mai bine cu localnicii? Pentru că limba respectivă exercită un magnetism inefabil asupra dumneavoastră? Pentru că vă doriți un loc de muncă mai bine plătit sau să studiați într-o anumită țară? Pentru că doriți să seduceți o persoană care v-a stârnit interesul? Pentru că vreți să vă mutați în altă țară?
Oricare ar fi răspunsul dumneavoastră, el este corect. Nu există răspunsuri greșite. Cel mai important lucru este să rețineți motivul pentru care doriți să învățați o limbă anume și reveniți la el pentru a vă alimenta cu …motivație, firește.
2. Faceți lucrurile cu pasiune
Atunci când știți de ce faceți un lucru, sunteți automat motivat și găsiți resurse nebănuite. Un adjuvant didactic important este pasiunea. Că este vorba de pasiunea dascălului sau a învățăcelului, lucrurile transmise și respectiv învățate cu pasiune sunt infinit mai ușor de asimilat decât cele care vin cu titlu de obligație.
3. Alegeți metoda care vi se potrivește
Nu vă lăsați descurajați dacă aveți impresia ( insist impresia!) că nu faceți niciun fel de progres. Este posibil ca stagnarea pe care o resimțiți să fie consecința faptului că metoda pe care o folosiți nu vi se potrivește.
Suntem indivizi diferiți și fiecare funcționăm altfel: nu ne place neapărat aceeași muzică, aceeași mâncare, de ce ne-ar fi pe plac o (unică) metodă de învățare?
Dacă nu sunteți adeptul cursurilor de tip magistral în care un profesor explică, iar grupul de elevi notează conștiincios, nimeni și nimic nu vă împiedică să optați pentru altă metodă.
De pildă, vă place muzica și vă perindați peste tot cu căștile pe urechi? Ascultați muzica în limba respectivă. Sau, sunteți pasionat de gătit? Este extrem de simplu să vă abonați la canalul de youtube al unui vlogger culinar mai răsărit din spațiul lingvistic pe care îl vizați și să urmăriți cum se gătesc pastele sau cum se face un profiterol în portugheză, arabă sau sârbo/-croată.
Avantajul e că pe lângă limba care vă interesează, puteți aprofunda și un domeniu care vă pasionează, anume gătitul în cazul ales de noi.
4. Fructificați momentele oportune pentru a învăța
Unul dintre cele mai des invocate motive pentru care oamenii renunță la a-și realiza un vis (iar învățarea unei limbi străine poate fi un astfel de vis) este lipsa timpului și a energiei necesare. Când să mai învăț și limbi străine? Nu am timp și nici energie! Iată unul dintre textele atât de frecvent reproduse în căinările celor care lasă baltă acest gen de proiect înainte chiar de a-l începe.
Adevărul este că în cazul lor nu timpul este ceea ce le lipsește și nici energia, ci motivația. Dar nu despre asta vorbim.
Este important să alegeți momentul oportun, adică atunci când aveți și timp și energie. O recomandare ar fi să rezervați fie și numai 10 minute în fiecare dimineață pentru a face un exercițiu de conjugare, să citiți o pagină de text sau să ascultați un podcast.
De pildă, când vă spălați pe dinți sau vă bărbieriți sau vă machiați, puteți asculta și un podcast sau o melodie care vă place.
5. Dozați efortul în mod corect
Chiar dacă entuziasmul poate fi debordant (și la început de obicei așa se întâmplă), este mai prudent să o luați ușor. Tocmai pentru că e un efort pe termen lung, e bine să începeți ușurel, dumicat cu dumicat și să progresați constant și vizibil, chiar de la o zi la alta. Starea dumneavoastră de spirit va fi una excelentă când veți constata că lucrurile avansează în direcția dorită și, mai ales, apetitul nu dispare, dat fiind că nu v-ați săturat dintr-o singură îmbucătură.
6. Profitați de toate ocaziile pentru a exersa
Cum spuneam, e important să identificați momentul oportun pentru a învăța. Ușor de zis, mai greu de făcut, ce e drept. Mai ales că programul nostru se umple rapid cu tot felul de activități, care ne fagocitează timpul și energia.
Motiv pentru care este esențial să profitați de orice ocazie vi se ivește pentru a mai pune o cărămidă la temelia reușitei dumneavoastră. Astfel de ocazii sunt oferite zilnic de așa zișii timpi morți: în stația de metrou, în gară, la coadă la pâine, în avion, etc.
Dacă tot trăim în era informațională par excellence (dacă tot vorbim de limbi străine, apoi să vorbim și în limbi străine, nu?) vă propunem să folosiți tehonologia nu doar pentru a vă conecta, ci și pentru a vă…deconecta.
Exploatați această dualitate antinomică pentru a citi un articol interesant până vă vine rândul să plătiți coșul de cumpărături, sau să ascultați o melodie antrenantă cu un vocabular util pe un anumit domeniu în timp ce călătoriți de la București la Slobozia sau de la Brașov la Codlea. Cântecele sunt despre iubire, prieteni, părinți, probleme filosofice, dar și despre aspecte mai prozaice de la mașini (Baby you can drive my car sau Get out of my dreams, get into my car!) sau baloane cu heliu (99 Luft Ballons), până la pomicultură( Yellow lemon tree) horticultură (Bed of roses) sau fotbal (La copa de la vida).
Călătoriile cu avionul sunt preferatele mele pentru că pot citi în tihnă sau urmări un film sau un serial pe tabletă, în original, firește.
7. Distrați-vă
Este important să faceți lucrurile cu pasiune și de drag. Așa că tratați demersul învățării limbii străine ca pe orice alt hobby și nu ca pe o corvoadă.
Faceți lucruri care să vă facă plăcere, asociați ideea exercițiilor lingvistice ( în sens larg) cu o activitate agreabilă, un interval de timp rezervat pentru dumneavoastră.
De pildă, dacă vă înscrieți la un curs online, respectiva întâlnire din mediul virtual nu e doar o activitate didactică, e și o ocazie de socializare.
Sau cine a spus că nu puteți învăța o limbă străină când vă faceți pedichiura: în loc să stați pe rețelele de socializare, nu mai bine descărcați o aplicație și folosiți timpul cât se poate de agreabil și util?
8. Stabiliți obiective pentru intervale regulate
Nu e niciun secret că eficacitatea oricărui demers se măsoară în funcție de anumite obiective.
Dacă vă apucați, de plildă, să învățați ebraică sau japoneză, stabiliți-vă obiective concrete, de tipul: în două luni vreau să cunosc foarte bine tot alfabetul, să recunosc toate literele ( respectiv ideogramele). Sau, la finalul acestei săptămâni vreau să știu toate zilele săptămânii sau toate pronumele posesive.
9. Rupeți ritmul prin noi provocări
E important să reușiți să impuneți o rutină în procesul de învățare ( și nu doar al unei limbi străine), deoarece rutina, prin natura ei, duce la înrădăcinarea unor deprinderi în cotidianul dumneavoastră și, pe cale de consecință, a unei discipline atât de necesare pentru orice fel de reușită.
Aveți însă grijă, deoarece rutina este și principalul inamic al pasiunii, nu doar în viața de cuplu.
Așa încât, mențineți flacăra pasiunii aprinsă prin ruperi de ritm. De exemplu, dacă rutina dumneavoastră constă în a asculta în fiecare dimineață un podcast, în metrou sau la volan, pe drumul către muncă , propuneți-vă ca în week-end să înlocuiți acest obicei cu un altul, de pildă cu lecturarea a 2 pagini dintr-o carte, a știrilor pe un site sau cu efectuarea de exerciții de conjugări sau declinări, care sunt mai prozaice, dar au meritul lor.
10. Sărbătoriți orice reușită
Am insistat în mai multe rânduri pe importanța condiționării psihologice pozitive ca ingredient de bază al reușitei. Iar acest lucru este valabil pentru orice fel de proces de învățare.
Așa încât, după fiecare obiectiv îndeplinit, etapă încheiată sau pur și simplu, după fiecare prag depășit, sărbătoriți!
Ați reușit să citiți integral prima carte în limba pe care doriți să o învățați? Sărbătoriți acest lucru! Împărtășiți-vă bucuria reușitei cu cineva drag, fiți mândri de dumneavoastră și mergeți mai departe încrezători și motivați.
Succes!
Câte de folositor a fost articolul?
Apasă pe o stea pentru a selecta recenzia
Recenzia medie 4 / 5. Număr voturi: 4
Nici un vot! Fii primul care votează