Petru și Pavel, pescarii de oameni în Mediterană

0
(0)

Primii creștini au revoluționat în­țe­legerea anticilor — a lui Aristotel, bunăoară — despre condiția naturală a sclaviei și despre superioritatea morală a oamenilor educați față de cei lipsiți de instrucție, prestigiu sau bani. Acolo unde vechii greci susțineau ruptura radicală dintre cetățean și barbar, apostolul Pavel rela­ti­vi­zează o asemenea distincție politică și afirmă importanța iubirii universale, dar și egalitatea oamenilor în fața judecății divine.

Creștinismul a reformat conștiința europeană prin apărarea demnității persoanei (imago Dei) și multiplicarea talanților ascunși în fiecare suflet. Astăzi, lumea crede în egalitatea de șanse pentru că Învățătorul din Nazaret a afirmat, acum două mii de ani, demnitatea femeii samaritence în fața ori­căror caste construite pe un consens tri­bal sau religios. Principalul teolog al creștinismului? Pavel din Tarsus. „Ați fost chemați la libertate” scria el Galatenilor. Duhul primit de ucenicii lui Hristos a schimbat inimi, destine și culturi.

Fie ca frumusețea caracterelor lui Petru și Pavel — martirizați la Roma — să inspire mai departe locuitorii Europei și ai civilizației occidentale.

Mihail Neamțu

Câte de folositor a fost articolul?

Apasă pe o stea pentru a selecta recenzia

Recenzia medie 0 / 5. Număr voturi: 0

Nici un vot! Fii primul care votează

WhatsApp
Facebook
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.