Individul excepțional și mediocritatea gregară

Individul excepțional și mediocritatea gregară
5
(1)

Sub presiunea conformismului ideologic, astăzi nu se mai vorbește despre Marile Cărți și nici despre oamenii care au făcut performanță. E o greșeală.

Descoperiri geografice nebănuite, remarcabile inovații științifice sau realizările artistice se datorează nu identității de grup, nu colectivităților și maselor, ci unor sclipiri de geniu individual. Gregaritatea e neproductivă.

Cum arată, însă, construcția interioară a unui om excepțional? Ca o casă îngrijită. Vocația nu înseamnă doar pasiune, ci și muncă asiduă.

Altminteri, nu vorbim decât despre promisiuni deșarte și un potențial irosit. În domeniul scrisului, Mircea Eliade a avut nevoie de zeci de mii de ore — deci o practică extenuantă — pentru a ajunge la performanță. 

Devenim mai deștepți citind neîntrerupt, preț de câteva ore, în fiecare zi. Suntem mai creativi atunci când ne concentrăm mental și atingem starea de grație.

Marii maeștri au împărtășit cu noi, muritorii de rând, experiența transfigurării lăuntrice prin arta deosebirii între esențial și periferic.

Mentori adevărați au provocat în viața unor sportivi precum Simona Halep sau André Agassi saltul spectaculos dinspre mediocritate către excelență. Cum? Prin cuplarea exercițiilor mărunte la viziunea de ansamblu. 

Un performer lucrează cu un set de intuiții practice care îl aduc la un nivel superior de măiestrie și, deci, la o cunoaștere inaccesibilă celor care au renunțat deja la visul măreției. Sunt reguli de bază, sfaturi și trucuri care ne vorbesc despre condiția omului excepțional. 

Talentul e, fără îndoială, genetic, însă moștenirea de la părinți reprezintă doar o condiție necesară, dar nu și suficientă. Fără sentimentul misiunii istorice și fără etica hărniciei personale, bagajul de inteligență nativă se risipește ușor. 

N-avem nicio șansă la excelență, dacă nu vom cultiva în sufletele copiilor acel sentiment de respect și admirație față de cei care, în cele mai vitrege împrejurări, au înmulțit talantul și au înfrumusețat lumea. 

Mihai Neamțu

Câte de folositor a fost articolul?

Apasă pe o stea pentru a selecta recenzia

Recenzia medie 5 / 5. Număr voturi: 1

Nici un vot! Fii primul care votează

WhatsApp
Facebook
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.