Ce înseamnă România

5
(7)

O întrebare cu o multitudine de răspunsuri, fel și fel, de la ,,tot ce ne înconjoară” la ,,noi, oamenii de aici”, până la ,,politică” și ,,felul nostru de a fi.”

În primul rând, România însemnă ,,acasă”. Locul unde ne-am născut, unde am crescut, unde am fost plimbați pe ulițele satelor de bunicii noștri atât de simpli și senini, locul unde mereu ne întoarcem, fie o săptămână, fie o viață întreagă.

Nu îmi pot imagina o Românie fără acei oameni harnici, buni, antreprenori. Cel mai simplu țăran,  care are o legătură unică cu pământul, trudește zilnic și își duce traiul cinstit, dându-ne nouă roade curate, culese de mâna lui. Antreprenorul care își pune pe picoare o afacere, o mișcare, chiar dacă i se pun multe piedici, crede în România, în români, în bunătatea noastră ca neam. Țara merge înainte pe brațele noastre, a românilor curajoși, cărora pe cât ne e de greu, pe atât de mult vrem să facem ceva la noi acasă, să ne facem bine.

România înseamnă Brâncuși, Cioran, Eliade, Țuțea, Enescu, Ana Aslan, Nadia Comăneci, Palade și lista poate continua. Poate continua cu toți acești pioneri români care au ținut steagul sus și au dus numele de ”român” și România acolo sus unde îi e locul, cu mândrie, chiar dacă uneori poate le-a fost greu și au întâmpinat greutăți.

Totodată, România înseamnă munți, ape, păduri și toate peisajele superbe din jur. Acei munți falnici care au fost adăpost celor care au crezut în românism: haiduci, moți, soldați și luptatori anticomuniști. Peisaje de vis, o floră și o faună superbe, bogății ale solului, o deltă unică și o serie de obiective ale Patrimoniului Mondial, fac din țara noastră o oază diversificată de natură, unde poți să îți tragi sufletul și să scapi de tumultosul urban.

Acestea înseamnă România: demnitate, mândrie și onoare. Nu corupție, clientelism, bădăranie, hoție și mentalitatea ”lasă că e bine și așa”. România înseamnă sute de ani de luptă necontenită pentru un ideal, acela care a luat ființă la 1 Decembrie 1918. România înseamnă tradiție și cultură ce se păstrează vii, trecute prin negura vremurilor, înseamnă locurile de veci și casele străbunilor. România suntem noi și ține doar de noi înșine să facem ceva, să o schimbăm ghidați de principiile curate fondatoare ale României Mari.

Frumoasa țară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit s-o văd împlinită. Fii tu veșnic îmbelșugată, fii tu mare și plină de cinste, să stai veșnic falnică printre națiuni, să fii cinstită, iubită și pricepută„ -Regina Maria a României

Victor Bedelean

Câte de folositor a fost articolul?

Apasă pe o stea pentru a selecta recenzia

Recenzia medie 5 / 5. Număr voturi: 7

Nici un vot! Fii primul care votează

WhatsApp
Facebook
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.