Generația fără ideal

4.6
(12)

Generația fără ideal n-are copii, dar își judecă aspru părinții; nu studiază trecutul, dar vrea să influențeze prezentul; confundă toleranța cu indolența și transparența cu ireverența; evită efortul și îmbrățișează confortul; nu mai urcă muntele și nici nu cunoaște bucuriile muncii la câmp, dar se bălăcește-n mlaștina pornografiei și-n păienjenișul vulgarității; respinge drogul lecturii din vechile biblioteci, însă inhalează experimental praful de cocaină.

Generația fără ideal disprețuiește creștinismul și curtează ocultismul; nu postește, dar apără dieta vegan; nu pricepe mistica luminii și goticul medieval, însă aplaudă orice cabină sau container scandinav; ignoră frumusețea clasică, dar îmbrățișează amestecul de kitsch, grotesc sau diform al post-modernității; respinge gramatica Academiei și exigența unui vocabular îmbogățit, dar navighează dezinvolt printre GIF-uri, emoticoane și exclamații analfabete.

februarie 2024
No event found!

Generația fără ideal e fericită să înlocuiască vechiul cetățean cu noul consumator; patria cu niște bitcoini; sacrificiul pe altarul familiei, cu jertfa de tip burn-out pentru corporație.

Înainte, tinerii luptau pentru țara lor, unde visau să lase-n urmă un dram de bine, adevăr și frumos; astăzi, dezrădăcinarea și depeizarea sunt norma.

Dacă odinioară te definea profesia ori meseria (uneori cultivată din tată-n fiu), acum e mai importantă pila, fenta, șmecheria. În locul statorniciei, aplaudăm descurcăreala; nu studiile cinstite, ci școala vieții; nu evoluția spirituală, ci prostituția digitală; nu dulgherul și zidarul, ci vedeta filmelor pentru adulți.

Pentru generația bunicilor, diplomele aveau valoare iar plagiatul era o raritate; astăzi, hârtia suportă orice titlu imprimat fraudulos, cu voie de la stăpânire. Cândva se făceau pelerinaje liniștite spre locurile sfinte; acum ne mândrim cu sexul anal și marșul spre noi culmi de promiscuitate.

Am evoluat? Ne-am emancipat? Dumneavoastră ce credeți?

Suntem oare mai buni?

Care români vă plac și ce modele credeți că putem propune tinerilor de astăzi?

Mihai Neamțu

Câte de folositor a fost articolul?

Apasă pe o stea pentru a selecta recenzia

Recenzia medie 4.6 / 5. Număr voturi: 12

Nici un vot! Fii primul care votează

WhatsApp
Facebook
LinkedIn

Un răspuns

  1. Cuvintele mele de apreciere sunt pentru generatia fara ideal. Da, poate ca acesti oameni ii ignora pe cei din generatia precedenta sau poate ca renunta la anumite idei, dar este important ca fiecare generatie sa se dezvolte si sa faca alegeri individuale. Suntem in era progresului si chiar si prin demersurile sale neconventionale, generatia fara ideal contribuie la acest progres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.