Regulile lui Jordan Peterson (partea I)

5
(5)

De unde vine succesul planetar al profesorului Jordan Peterson? 80% din cele peste 100 milioane de vizualizări YouTube sunt accesate de bărbați. De ce? Pentru că Jordan Peterson are curajul să înfrunte minciunile ideologiei.

Dacă toți pseudo-gânditorii vorbesc astăzi despre drepturi, psihologul din Toronto evocă principiul responsabilității. Dacă activismul social predică revoluția în stradă, Jordan Peterson te invită să-ți faci patul, să refuzi destrăbălarea, să citești marile cărți și să generezi mai multă ordine acolo unde haosul riscă să te înghită.

Succesul celor 12 Reguli pentru viață e simplitatea.

Când feministele radicale neagă diferența biologică (și raportul de complementaritate vocațională) dintre bărbat și femeie, Jordan Peterson laudă virtuțile mamelor care se sacrifică pentru a crește o familie. Într-o epocă obsedată de competiție, gânditorul canadian reamintește cuplurilor tinere că războiul dintre sexe produce numai dezastre, depresii sau chiar decese.

A salva o carieră în detrimentul vieții conjugale n-aduce fericirea.Regulile mai spun ceva controversat, dar adevărat: femeilor supra-calificate găsesc foarte greu un partener pentru o relație stabilă, deși valorizează fidelitatea mai mult decât bărbații (Peterson, 2018, 368). Există un real conflict între instinctul biologic și realitatea culturală.

Femeile preferă un partener cu status social egal (ori superior), dorind să primească protecția unui bărbat atunci când au copii. Cu toate acestea, efeminarea băieților în școli, explozia pornografiei, șomajul din industriile manufacturiere, competiția roboților sau numărul redus al absolvenților de sex masculin din școlile doctorale produc o slabă ofertă de bărbați dornici, între 30 și 50 ani, să se căsătorească.

Conflictul familie-carieră nu poate fi cosmetizat. Puțini bărbați își doresc o relație de lungă durată cu o femeie pentru care maternitatea nu reprezintă o valoare. Dacă simpla satisfacție sexuală reprezintă miza unei întâlniri, atunci relația poate fi de scurtă durată. De aici, riscul promiscuității.

Jordan Peterson are succes pentru că enunțurile sale, rostite cu precizie și claritate, restabilesc adevăruri demult uitate. Diferența biologică dintre bărbat și femeie are un sens metafizic. Împlinirea presupune asumarea de responsabilități.

Dacă feministele disprețuiesc casnicele, bărbații pot interveni pentru a le proteja și pentru a le valoriza. O atitudine ideologică orientată împotriva biologiei este realmente absurdă.

Cu toții avem o mamă. Cine decide, atunci, că o carieră e mai importantă decât familia? O vedetă de televiziune? Moda trecătoare? Care este sursa deciziilor înțelepte?

Mihail Neamțu

Câte de folositor a fost articolul?

Apasă pe o stea pentru a selecta recenzia

Recenzia medie 5 / 5. Număr voturi: 5

Nici un vot! Fii primul care votează

WhatsApp
Facebook
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.