Șlefuiește mintea

0
(0)

Dacă rămâi necioplit, vei vorbi o limbă necizelată. Când neglijezi cultura generală, privești operele de artă din muzeele Prado, Louvre sau National Gallery așa cum se uită vițelul la poarta nouă: inocent, perplex, într-o muțenie prelungită. Un selfie la Atena nu te face contemporan cu Pericle.

Nimic nu se compară cu experiența familiarității operelor de artă dintr-un muzeu: Van Gogh îți apare ca un prieten sau confrate iar liniile geometrice ale neliniștitului Brâncuși nu mai „sună” deloc a pretenții elitiste și distante.


Când ai devenit un cunoscător al istoriei artei, înțelegi convențiile și limbajul fiecărei epoci, mesajul comunicat prin simboluri de Rembrandt sau Dalí. Cultura, pe scurt, te eliberează de ignoranță și orice complex de inferioritate.


Dacă rămâi necioplit, vei vorbi o limbă necizelată. Când neglijezi cultura generală, privești operele de artă din muzeele Prado, Louvre sau National Gallery așa cum se uită vițelul la poarta nouă: inocent, perplex, într-o muțenie prelungită.


Vacanțele prin Grecia sunt frumoase, dar un selfie cu faimosul Παρθενών din Atena nu te face contemporan cu Pericle, Socrate, Platon și Aristotel. Te-ar ajuta, deci, o introducere-n filozofia antică…


Poți fotografia cu un foarte scump telefon mobil sau aparat foto renumitul Forum roman, dar tot nu vei înțelege pledoariile lui Cicero, uneltirile lui Catilina, dilema republicanului Brutus sau drama lui Iulius Cezar.


Poți avea o sufragerie cu cel mai bun sistem audio din lume, dar absența educației muzicale ți‑l face pe Schubert opac, ca și pe Ceaikovski, Mahler sau Enescu.
Educarea minții e secretul unei vieți fericite.

Câte de folositor a fost articolul?

Apasă pe o stea pentru a selecta recenzia

Recenzia medie 0 / 5. Număr voturi: 0

Nici un vot! Fii primul care votează

WhatsApp
Facebook
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.