Crăciunul la curtea regelui Carol I al României

5
(2)

 «La Palatul Cotroceni, organizarea pomului de Crăciun avea loc în fiecare an pe 24 decembrie. Cu două săptămâni înainte începeau pregătirile. Grădinarul Castelului Peleș trimitea un brad înalt şi frumos, iar Beghenau, inspectorul silvic de pe domeniul de vânătoare al Principelui trimitea vânat.

Bruning, administratorul moşiei Principelui trimitea vâsc, din ordinul Principesei Maria care respectând tradiţia englezească împodobea de Crăciun camerele cu vâsc. Din Nuernberg se aduceau splendide ornamente pentru pom, dar foarte multe cadouri erau cumpărate şi din București.

Fiecare om de la Curte, primea un cadou la pomul de Crăciun. Bradul era așezat în marea sală de bal, iar câteva domnișoare din înalta societate ajutau la împodobirea imensului pom. Din cauza înălțimii bradului, nu se fixau pe el lumânări, cum era datina ci doar mici lămpi electrice de toate culorile.

În ajunul Crăciunului la orele 6 seara, toată lumea invitată trebuia să fie în sală. Veneau mai întâi Regele Carol şi Regina Elisabeta însoțiți de câteva persoane după care intra toată Curtea de la Cotroceni. După împărţirea darurilor de către Principele Ferdinand care „ținea să înmâneze darul său fiecăruia şi avea întotdeauna câteva cuvinte amabile de adăugat”, personalul se retrăgea rămânând numai familia regală cu demnitarii Curții invitați care se așezau la masă. Festivitatea se încheia în jurul orelor 22».

Fragment din volumul Ceremonialul la curtea lui Carol I de Hohenzollern, de (1866-1914), de Mădălina Nițelea, Muzeul Național Cotroceni, București, 2009, p. 70-71


(1866 – 1914)

Câte de folositor a fost articolul?

Apasă pe o stea pentru a selecta recenzia

Recenzia medie 5 / 5. Număr voturi: 2

Nici un vot! Fii primul care votează

WhatsApp
Facebook
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.