Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin

Traian Lalescu și ecuația politicii

5
(1)

Bănățean prin adopție, Traian Lalescu a fost unul dintre cei mai mari matematicieni ai României, publicând în 1911 cel dintâi tratat din lume asupra ecuațiilor integrale, intitulat „Introducere la teoria ecuațiunilor integrale”

Tot el a fost și deputat de Caransebeș. De altfel, Traian Lalescu — prietenul „Gazetei Matematice” — a susținut unirea Banatului cu România, participând chiar la Conferința de Pace de la Paris din 1918-1919.

Ca rector, domnul profesor Lalescu a inițiat un ciclu de conferințe publice, care ajuta la formarea intelectuală a studenților; a înființat un cerc al studenților după modelul celor existente la marile universități europene; dar a și organizat o serie de biblioteci școlare.

Traian Lalescu a fost și primul rector al Politehnicii Timișoara, având o pregătire enciclopedică de economist, etnograf și om politic. Prin decretul regal din 11 noiembrie 1920 se aproba înființarea Școlii Tehnice de la Timișoara. Cu această ocazie Regele Ferdinand a rostit fraza memorabilă, devenită deviza universității: „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul ce domnește într-însa”.  

decembrie 2021
ianuarie 2022
No event found!

Un om al inovației sau, după cum îl definea Solomon Marcus, un deschizător de drumuri: „A reușit să depășească prejudecățile care și acum sunt puternice, privind aparentul conflict dintre matematică și umanistică. 

A fost nu numai un om de cultură în multiple direcții, ci și un activist social cu o conștiință cetățenească pe care puțini au avut-o până la el.”

Mihai Neamțu

Câte de folositor a fost articolul?

Apasă pe o stea pentru a selecta recenzia

Recenzia medie 5 / 5. Număr voturi: 1

Nici un vot! Fii primul care votează

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

Distribuie

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn