Traian Lalescu și ecuația politicii

5
(1)

Bănățean prin adopție, Traian Lalescu a fost unul dintre cei mai mari matematicieni ai României, publicând în 1911 cel dintâi tratat din lume asupra ecuațiilor integrale, intitulat „Introducere la teoria ecuațiunilor integrale”

Tot el a fost și deputat de Caransebeș. De altfel, Traian Lalescu — prietenul „Gazetei Matematice” — a susținut unirea Banatului cu România, participând chiar la Conferința de Pace de la Paris din 1918-1919.

Ca rector, domnul profesor Lalescu a inițiat un ciclu de conferințe publice, care ajuta la formarea intelectuală a studenților; a înființat un cerc al studenților după modelul celor existente la marile universități europene; dar a și organizat o serie de biblioteci școlare.

Traian Lalescu a fost și primul rector al Politehnicii Timișoara, având o pregătire enciclopedică de economist, etnograf și om politic. Prin decretul regal din 11 noiembrie 1920 se aproba înființarea Școlii Tehnice de la Timișoara. Cu această ocazie Regele Ferdinand a rostit fraza memorabilă, devenită deviza universității: „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul ce domnește într-însa”.  

februarie 2023
aprilie 2023
iulie 2023
No event found!

Un om al inovației sau, după cum îl definea Solomon Marcus, un deschizător de drumuri: „A reușit să depășească prejudecățile care și acum sunt puternice, privind aparentul conflict dintre matematică și umanistică. 

A fost nu numai un om de cultură în multiple direcții, ci și un activist social cu o conștiință cetățenească pe care puțini au avut-o până la el.”

Mihai Neamțu

Câte de folositor a fost articolul?

Apasă pe o stea pentru a selecta recenzia

Recenzia medie 5 / 5. Număr voturi: 1

Nici un vot! Fii primul care votează

WhatsApp
Facebook
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.