În căutarea adevărului pierdut: Maxim Mărturisitorul

Maxim Mărturisitorul
0
(0)

Sfântul Maxim Mărturisitorul s-a născut în geografia Palestinei, fiind atras devreme de filozofie și teologie. Cele mai recente cercetări ne spun c-a fost apropiat de șeful școlii de filozofie din Alexandra, un anume Ștefan, de profesie matematician, medic, astronom și filozof (comentator al lui Aristotel). Fascinat de spiritul enciclopedic al maestrului, dar inspirat de viața duhovnicească a unor călăuzitori precum Ioan Moschus și Sofronie al Ierusalimului, tânărul Maxim a îmbrățișat viața monahală, de studiu, rugăciune și contemplație, devenind cel mai creativ gânditor creștin din perioada Evului Mediu timpuriu, susținând ideea conform căreia întregul Cosmos are un model liturgic și fractalic: întregul este prezent în fiecare parte iar părțile nu alcătuiesc Unitatea prin simplă însumare.

Marcată de scrierile Sf. Dionisie Areopagitul, opera lui Maxim Mărturisitorul reprezintă sinteza gândirii patristice din primele cinci veacuri ale Bisericii creștine. Dincolo de operă, viața lui Maxim rămâne o pildă de curaj și mărturisire integrală a adevărului evanghelic despre Iisus Hristos.

Rămas orfan la vârsta de 9 ani, a fost încredințat unei mănăstiri din Palestina. În 614 se retrage la o mănăstire din Chrysopolis, pe malul estic al Bosforului, iar după alți 10 ani se mută în comunitatea Sf. Gheorghe din Cizic. În 626 va pleca și de acolo. Se găsește apoi mai mult timp în Cartagina, tot ca monah, unde, în anul 646 are o dispută cu viitorul și fostul patriarh al Constantinopolului, Pyrrhos.

Devine principalul apărător al ortodoxiei creștine împotriva ereziei monotelite (care susține că Hristos n-avea voință umană).

În anul 649 a ajuns la Roma, unde a pregătit sinodul condus de Papa Martin I, de condamnare a monotelismului. Deoarece împăratul Constans al II-lea susținea monotelismul, Maxim a fost adus cu forța la Constantinopol în 653, împreună cu papa Martin. În anul 655 au fost amândoi condamnați. Sf. Maxim a fost trimis în exil la Bizya, în Tracia, iar papa Martin I a fost exilat în Crimeea, unde a murit.

Pentru că a susținut cu maximă determinare adevărul despre natura divină și natura umană a lui Iisus Hristos, Maxim Mărturisitorul a fost torturat și trimis din nou în exil, la Terebesis, în Tracia. Împreună cu ucenicul său Anastasie, a suferit apoi prin tăierea limbii și a mâinii drepte.

Trimis în exil, pe coasta georgiană a Mării Negre, Maxim Mărturisitorul moare la vârsta de 82 de ani.

Sursa: Macarie Simonopetritul, Sinaxar; Sf. Maxim Mărturisitorul, Întrebări și nedumeriri, Ed. Doxologia, 2012 (prefață: pr. Dragoș Bahrim), Wikipedia.

Câte de folositor a fost articolul?

Apasă pe o stea pentru a selecta recenzia

Recenzia medie 0 / 5. Număr voturi: 0

Nici un vot! Fii primul care votează

WhatsApp
Facebook
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.