Tipologia valorilor (III)

0
(0)

O monumentală ediție științifică recuperatoare ce apropie de încheiere Seria de autor N. Steinhardt este Corespondența,  vol. I-II, introd., note George Ardelean, Editura Polirom, Iași, 2021, 925+870 p.

Harnicul editor susține că scrisorile învățatului polihistor, veritabil tezaur memorialistic, „ne oferă căi de acces spre celelate scrieri ale sale, deschid pentru cititor ușa atelierului de creație al autorului, sunt în legătură cu celelalte scrieri, mai ales cu Jurnalul fericirii (ambele variante), pe care îl escortează, îl flanchează și nu de puține ori îl completează”. Multe idei dezvoltate în marcantele sale volume dinainte și de după convertirea lui religioasă se regăsesc schițate sau prefigurate în schimburile epistolare cu prieteni din țară și de peste hotare, cu colegi de suferință din închisoare sau din lagărul opresiunii comuniste, preoți sau ierarhi, scriitori sau admnistratori ai treburilor culturale de la noi.

O tematică recurentă privește grija cu care își urmărește șiragul textelor propuse către publicare în felurite locuri din țară, neplăcerea la amânarea publicării sau oroarea negrăită față de ciuntirea/cenzurarea compozițiilor sale atât de dense și îngrijit redactate. Nici publicațiile timișorene nu au fost ocolite în acest proces de revenire pe scena culturală, mărturie în acest sens fiind schimbul de informații purtat cu Cornel Ungureanu pentru revista ”Orizont” și cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nicolae Corneanu pentru ”Altarul Banatului”.

Este emoționat și pilduitor în cele mai înalte moduri să urmărești dantelăriile exprimării și adâncimea cugetării sale în corespondența vivace și tonică purtată cu personalități de talia lui Nicolae Iorga, Perpessicius, Virgil Ierunca și Monica Lovinescu, Virgil Nemoianu, Benedict Ghiuș, Sergiu Al-George, Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Noica, Alexandru Ciorănescu și mulți alții.

Iar argumentele Monahului de la Rohia pentru însușirea de cât mai mulți a marii culturii și păstrarea independenței de cuget în orice vremuri pentru toată lumea sunt printre cele mai puternice, mai edificatoare și mai actuale rostite și puse în pagină de orice român din veacul XX. O bucurie de lectură fără pereche!

Claudiu T. Arieșan

Câte de folositor a fost articolul?

Apasă pe o stea pentru a selecta recenzia

Recenzia medie 0 / 5. Număr voturi: 0

Nici un vot! Fii primul care votează

WhatsApp
Facebook
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.