Învierea lui Raskolnikov

0
(0)

Un student sărac din Petersburg are o idee: să-și elimine dușmanul de clasă. Confuz, frustrat și supărat pe viață, Raskolnikov (junele care poartă numele unui predestinat la răscoală) nu tolerează nedreptatea socială prin care bătrâna care-i percepe banii de chirie se bucură de avantaje materiale inaccesibile unui nevoiaș oarecare. 

Astfel intră-n scenă complotul totalitar: gândul eliminării ființelor inutile social. Posedat de imboldul revoltei împotriva nedreptăților lumii, personajul dostoievskian comite o crimă ideologică: nu doar pofta de bani și mizantropia îl motivează, ci conștiința superiorității sale ca om excepțional, atras de măreția unui personaj istoric precum Napoleon Bonaparte. Raskolnikov comite o dublă crimă, dar erorile și remușcările îl dau de gol.

După un asasinat realizat cu premeditare, urmează declinul mental, întunecarea sufletului și învecinarea cu nebunia. Are însă norocul de-a o întâlni pe Sonia Marmeladova, o femeie controversată, apăsată ea însăși de conștiința păcatului. Sonia îl îndrumă pe Rodion să admită infracțiunea, fărădelegea și înșelarea. Urmează întâlnirea cu procurorul de caz și o neașteptată răsturnare de situație. Ce va trăi Raskolnikov în drumul spre Siberia? Există vreo șansă de izbăvire pentru cel osândit de lege?

Clubul Marilor Cărți: pentru mințile frumoase.

Iată întrebarea-cheie pe care o pune romanul lui F. M. Dostoievski, Crimă și pedeapsă. Publicată inițial ca foileton, acestă capodoperă sondează psihologia adâncurilor, dincolo de grotescul unei lichidări fizice a bătrânei cămătare și a sorei sale epileptice. Tema supraomului, a ateismului și a titanismului este circumscrisă prin interogații de ordin teologic și moral: există oare iertare? 

Clubul Marilor Cărți vă invită miercuri de la ora 19:30 să urmărim destinul miraculos al personajului principal. 

Invitat-special: prof. Rodica Pop.

Tema: Învierea lui Raskolnikov

Vă așteptăm cu drag!

Estera Dalca

PS: Nu uitați să oferiți de Paști un cadou unui prieten (sau familiei Dumneavoastră) oferta noastră specială Flash Sales cu reducere de 50% pentru orice upgrade la abonamentele Silver, Gold, Platinium sau Titanium.

No event found!

Câte de folositor a fost articolul?

Apasă pe o stea pentru a selecta recenzia

Recenzia medie 0 / 5. Număr voturi: 0

Nici un vot! Fii primul care votează

WhatsApp
Facebook
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.