Conferința Eros, Logos & Agape la Viena

Viena, locul unde opulența stilului baroc poftește bărbatul și femeia să se cuprindă într-un joc elegant al seducției cum e valsul vienez. Aceeași eleganță se pierde pe străzile Vienei moderne într-un triumf al simțurilor de carnaval, un Eros oportunist al nopților de club. Se poate naște ceva curat și prețios din acest haos?

Clubul Marile Cărți se încumetă să pătrundă în farmecul nebunesc al Vienei cu un eveniment spiritual și cultural dedicat Iubirii. Autorul Mihail Neamțu va prezenta volumul de succes ,,Eros, Logos & Agape – Dragostea în era smartphone” în data de 11 iunie, începând cu orele 12, în Biserica Ortodoxă ,,Sfântul Ștefan cel Mare”, aflată pe Bruno Marek Allee, nr. 7b, sector 2, Viena.

Un text demonstrativ pentru înălțarea Erosului la taina veșnică, Agape. Cei care au reușit să se hrănească din literele volumului ,,Eros, Logos & Agape – Dragostea în era smartphone” recunosc cântecul funerar al inimilor de azi, dar au și câștigat nădejdea că sacralitatea Iubirii trăiește în fiecare dintre noi, așteptându-și aripile jefuite de comercianții sexualității.

,,Un eros fără logos ne oferă doar spectacolul sexualității nude, al perversității dincoace de umanitate și dincolo de animalitate. De ce? Pentru că doar veșmântul Cuvântului înfrumusețează gândirea. Numai gândul către veșnicie ne protejează de crivățul metafizic al ateismului libertin. Milenii la rândul, homo sapiens a pariat pe forța ritualului și puterea miturilor sacre de-a conferi existenței noastre pământești un sens transcendent. Civilizația iudeo-creștină a Occidentului ne-a spus că temelia tuturor lucrurile este faimosul Logos ioaneic „prin care toate s-au făcut“.

Volumul de față s-a născut dintr-o constatare cu iz autobiografic: iubirile noastre se construiesc pe nisip, iar nu pe stâncă. Trăim într-o pandemie a divorțurilor voluntare, bilaterale, involuntare sau unilaterale. Predicțiile cele mai sumbre spun că oamenii vor prefera, în doar câteva decenii, relația intimă cu roboții, iar nu cu alți semeni. În țări avansate material, precum Franța sau Canada, singurătatea reprezintă alegerea multor adulți dornici să vorbească zilnic cu pereții. Sociologi informați precum Eva Illouz (profesoară la Universitatea ebraică din Ierusalim) sau filozofi postmoderni (de la Alain Badiou până la Byung-Chul Han) discută savant despre sfârșitul iubirii (the end of love)

 Mihail Neamțu                                                                                                                                                             

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.