Digitalizare, distanțare, dispariție. Invitat-special: Lavinia Tec

Pornind de la cartea lui Byung-Chul Han, Non-things: Upheaval in the Lifeworldinvitata noastră specială, doamna conf. univ. dr. Lavinia Tec, ne va prezenta care sunt transformările pe care digitalizarea și tehnologizarea le-au produs în lumea și mintea noastră.

Filozoful german de origine sud coreeană susține că astăzi viața ne este invadată de așa-numitele non-lucruri. El introduce teme de reflecție referitoare la metamorfozarea omului într-o informație, accesibilă, omniprezența smartphone-ului menit să ne optimizeze viețile, dar care ne acaparează energia și ne diminuează timpul, selfie-ul „o față expusă fără aură”, inteligența artificială, opusă gândirii autentice și lipsită de creativitate,

Teza lui Han este că fluxul continuu, haotic, tulburător de informații și date generează non-lucruri, care distrag atenția de la lucruri, de la cele tangibile, prin puterea lor, prin magia lor. Non-lucrurile ascund obiectele reale și ființele umane, care devin fantome într-o mașină. „Nu mai locuim pe pământ și sub cer, ci pe Google Earth și în Cloud.” În era digitală, omul nu mai interacționează cu lucrurile – care sunt fluxuri de informații – nici cu alți oameni, fiind înlocuite de fluxuri de informații (ex: o carte digital, un selfie).

Lavinia Tec este conf. univ. dr. la Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara, speaker la dezbaterile Societății de Științe Juridice, membru Juridice.ro. De asemenea, participă diverse conferințe care abordează teme de actualitate politico-socială ori spirituală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.