Eros digital. Contact fără contract

eros
5
(2)

Procesul îndrăgostirii e anevoios, precum serpentinele din Transfăgărășan. În trecut, un bărbat îndrăgostit și o femeie răvășitoare se puteau întâlni oriunde: în decorul bucolice al satului tradițional, la horă sau la râu, în curtea bisericii sau la seceriș.

Orășenii ultimului secol și-au putut da întâlnire pe o pârtie de schi sau în foaierul unui teatru antic, la cercul de literatură al școlii sau într-un amfiteatru de vară așezat la malul mării. Iubirea dă buzna pretutindeni, dar mai ales primăvara, când soarele încălzește pământul și mugurii delicați își arată verdele crud pe crengile copacilor golași. Sentimente miraculoase pot renaște subit, răsărind în răsadul sufletului precum ghioceii ascunși sub un strat gros de zăpadă.

Dragostea nu ține cont de vârste, deși tinerețea promite totul iar bătrânețea deapănă doar amintiri. Ce poți face, însă, la mijloc de drum? Bărbatul se poate îndrăgosti de femeia mignonă, cu buze senzuale și sprâncene de culoarea murei coapte, topind cuvinte alese într-o politețe de catifea. Curăția are o strălucire neobișnuită iar perfecțiunea încântă mai mult decât orice artificiu cosmetic. Afectul admirației e însoțit de o muțenie prelungită.

Bărbatul își va găsi neliniștea în femeia silfidă, care pășește cu grația lebedei și manifestă eleganța unui buchet de gală. Te poți trezi fascinat de zâmbetul delicat, iuțimea gestului și ochii spălați în lacrima credinței: priviri albastre ca Mediterana azurie și scutite de orice spectacol intern al vulgarității. Există dragoste la prima vedere, adică faimoasa coup de foudre violentă și arzătoare, când raptul privirii descoperă șoaptele veșniciei. Există și dragostea lentă, încălzită la plita cu inducție a carității statornice și decantate.

Geografia voluptăților mai include și clubul de noapte, adică ocul unde competiția erotică determină viitoarea selecție genetică. Dansul lasciv, îmbrăcămintea provocatoare și conversația îndrăzneață fac parte din ritualul dezbrăcării reciproce. Erotizarea se produce din priviri, înainte de-a fi pecetluită prin cuvinte destrăbălate și gesturi de atașament.

Revoluția moravurilor de la începutul anilor 1960 a pierdut din evidență ispita promiscuității, violența dintre parteneri, altfel spus: latura întunecată a sexualității. Protagoniștii din filmul The Last Days of Disco (1998) descoperă nu doar latura dionisiacă a muzicii moderne, ci viciile vieții de noapte: consumul de droguri, bolile venerice, evaziunea fiscală.

Dacă epoca victoriană impunea etica onoarei și-ți cerea să nu abandonezi niciodată femeia cu care te-ai culcat, filozofia relativismului moral lasă loc pentru multiple explorări ale câmpului de posibilități erotice, deopotrivă tentante și periculoase. Femeia poate fi azi cucerită și abandonată, fără ca seducătorul să-și atragă automat stigmatul social. Fenomenul e răspândit și-n cercurile de heterosexuali, și-n comunitățile de homosexuali (hookup culture).

Iubirea a intrat în epoca smartphone. Milioane de utilizatori ale unor aplicații social-media se angajează în interacțiuni care ridică nivelul dopaminei, dar și inhibiția anxioasă. Nu doar Tinder, ci și Bumble, OkCupid, Lovoo, Muzz, ChristianConnection par să ofere, pentru milioane de însingurați, soluții de moment. Milioane de creiere tratează universul online ca pe un mall deschis conversației obraznice. Aparențele înșeală. Pentru orice produs, cel mai important detaliu e certificatul de garanție. De ce la cine să-l obținem? De ce-am alege o experiență care va expira foarte curând? Iată o întrebare și un avertisment. Validarea pe care înainte ți-o putea oferi comunitatea locală trebuie obținută acum prin expunerea riscantă la necunoscut. Cei care sunt dezinhibați în fața tastaturii devin oițe la prima întâlnire-n carne și oase. Merită oare să te vezi chiar cu oricine? Cum faci pre-selecția pretendenților? Ceea la început pare o întreprindere cinstită devine, după o vreme, un veritabil infern.

Există o mulțime de impostori care hărțuiesc nu doar vedete, ci și persoane obișnuite. Există colectori de date care exploatează vulnerabilitatea emoțională a semenilor lor. O legiune întreagă de posedați sau fățarnici pot lua cu asalt, în regim incognito, contul unei femei disponibile pentru noi experiențe sentimentale. Noțiuni precum groomer, hacktivism, doxxing, stalker, creep ori pervert nu s-au inventat degeaba. Atenție, așadar, unde și cu cine-ți pierzi vremea! Cum putem afla dacă descrierea autobiografică a unui răpitor sexual nu este integral frauduloasă? Ce măsuri preventive pot opri asaltul verbal, delirul de gelozie compulsiv-obsesivă sau acțiunile de tip vendetta?

Miliarde de oameni pe glob bine intenționați caută să schimbe statutul amoros al unui posibil partener. Să presupunem că discutăm despre persoane civilizate, cu un început onorabil de carieră profesională. Cum se face trecerea de la single către faimosul it’s complicated și, mai târziu, married? Care sunt algoritmii și taxonomiile unei aplicații online prin care ajungi la persoana potrivită?

Evident, problema compatibilității între tipurile psihologice (extrovert, introvertit, reflexiv, afectiv) este dublată de nevoia identificării unei minime convergențe stilistice și culturale. O solistă din orchestra Operei de Stat nu va iubi bărbatul care detestă părinții muzicii clasice ori sărbătoarea Crăciunului. În același timp, existența unor opțiuni spirituale omogene (adică recunoașterea importanței valorilor religioase) nu generează automat chimia într-un cuplu. Există, apoi, considerente de ordin economic și social. Femeile rareori sunt atrase de bărbații șomeri, lipsiți de-o minimă perspectivă a succesului profesional.

Și totuși, prin Internet se leagă prietenii noi, relații de amiciție sau mentorat. Să admitem că aventurile online destramă angajamente vechi ori mariaje statornice. Cunosc istoria unei bucătărese din fundul Moldovei care, trăind la țară ca femeie căsătorită, s-a îndrăgostit pe Facebook de un bărbat necunoscut. După luni bune petrecute-n marginea flirtului și a exhibiționismului erotic, ea decide să plece la București în căutarea visului împlinit. Ani de zile nimeni nu i-a mai știut de socoteală. E fericită azi? Nu știm, dar Internetul i-a schimbat viața.

Ce fac oamenii solitari atunci când citesc pe telefon profilul unui prieten sau al unei amice? Se grăbesc să-i verifice statutul amoros. Dacă există o anumită ambiguitate a descrierii, atunci misterul va potența curiozitatea mușteriilor. Oamenii cheltuie o grămadă de timp, energie și bani pentru conversațiile cu necunoscuți. E doar o modă? Să fie caracteristica lumii noastre, tot mai nestatornică? Vorbim despre o derută spirituală?

eros
Comandă acum!

După mii de interacțiuni digitale, Eros pare depășit de situație. Rătăcit printre emoticoane, Cupidon a rămas fără săgeți. Îmbătat de iluzia perfecțiunii, lui Bacchus i s-a terminat vinul. Întâlnirile romantice de odinioară sunt, astăzi, improbabile. Zeul Tinder le-a amestecat pe toate. Încontinuu dai swipe left la dragoste.

Erosul înșelător, ocazional și superficial ne îmbolnăvește viața. Milioane de tineri cad în capcana relațiilor pasagere, transformându-și trupul într-o marfă. Persoana umană capătă o valoarea de schimb. Sufletul se vinde pentru o doză ieftină de dopamină. Bărbatul învață să exploateze corpul femeii. Femeia e instigată să-și domine și să-și manipuleze bărbatul. Ce rezultă? Tortura reciprocă dintre parteneri.

Într-o lume în care suntem invitați să trădăm și să ascundem permanent ceva, iată un volum care pledează pentru firescul iubirii. Adoptând un ton confesiv, Mihail Neamțu devine vulnerabil și oferă cititorilor săi balsamul literar care alină și trezește, deopotrivă.

Scoși din nevroza tehnicilor de match-making, putem respira ușurați: iubirea nu-i despre cum se potrivește, ci despre cum se construiește.

Dacă ai risipit prea multe inimioare, dacă te-ai lăsat înșelată de escroci sentimentali, dacă ai amânat prea mult decizia unui legământ, dacă ai gustat din amarul destrămărilor timpurii, ai mușcat din oferta facilă a industriei videochat, cartea aceasta e pentru tine.

Suculentă, vie, presărată cu umor, Eros, Logos & Agape este o apologie în favoarea normalității. Paginile de mai jos vor surprinde și vor încuraja orice suflet care mai crede în iubire.

Răspunzând celor mai inconfortabile întrebări venite din partea unor tineri, scriitorul Mihai Neamțu dă o palmă superficialității și te pune pe gânduri. (Și pe fapte.)

Florina Bereschi

Eros, Logos & Agape. Dragostea în Era Smartphone
iulie 2024
No event found!

Câte de folositor a fost articolul?

Apasă pe o stea pentru a selecta recenzia

Recenzia medie 5 / 5. Număr voturi: 2

Nici un vot! Fii primul care votează

WhatsApp
Facebook
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.