Biblioteca Congresului Statelor Unite ale Americii. Istoria dintre rafturi

clădirea Thomas Jefferson a Bibliotecii Congresului
0
(0)
Fondată acum două secole, Biblioteca Congresului este, conform Guiness World Records, cea mai mare bibliotecă publică din lume. Astăzi, vă invit să descoperim împreună istoria acestei instituții culturale monumentale.

Acum mai bine de două secole, în 1800, preşedintele John Adams semnează un proiect de lege care menționa necesitatea unei biblioteci de referinţă pentru Congres. Doi ani mai târziu, în 1802, Thomas Jefferson semnează prima lege care stabilea structura bibliotecii. Nu după multă vreme, în timpul invaziei britanice din 1814, Biblioteca Congresului este distrusă prin incendiere, împreună cu cele 3.000 de volume pe care le deţinea la acel moment. În mai puțin de o lună de zile, însă, Thomas Jefferson oferă bibliotecii colecţia sa de cărţi, adunată în 50 de ani. Colecţia sa conţinea volume în limbi străine, volume de filosofie, ştiinţe şi literatură. Un an mai târziu, în 1815 Biblioteca acceptă oferta lui Thomas Jefferson și astfel se îmbogățește cu 6.487 de volume.

Biblioteca a urmat schema de organizare din 1802 până la sfârșitul secolului al XIX-lea, când bibliotecarul Herbert Putnam a început să lucreze la o structură mai felxibilă a Bibliotecii Congresului, care se aplică până în ziua de astăzi. În 1851, un incendiu devastator distruge două treimi din colecția lui Jefferson. Congresul a răspuns rapid, iar în doar câțiva ani, majoritatea cărților pierdute în incendiu au fost înlocuite. După Războiul Civil, colecția s-a extins, iar până la începutul secolului al XX-lea, Biblioteca Congresului a devenit Biblioteca Națională a Statelor Unite ale Americii. Astăzi, Biblioteca este situată în trei clădiri impunătoare, pe Dealul Capitoliului, în Washington, D.C.

The Library of Congress, așa cum este cunoscută, conține mai mult de 39 de milioane de cărți și alte materiale tipărite în peste 470 de limbi, dar și peste 73 de milioane de manuscrise. De asemenea, în această colecție se regăsește inclusiv forma nefinisată a Declarației de Independență sau chiar una dintre cele patru copii existente în toată lumea a Bibliei lui Gutenberg.
În ciuda istorie sale presărate pe alocuri cu obstacole, Biblioteca Congresului rămâne una dintre cele mai impresionante colecții de cărți din lume. The Library of Congress este instituția care te face să te (re)îndrăgostești de cărți, din momentul în care pășești în ea.

Câte de folositor a fost articolul?

Apasă pe o stea pentru a selecta recenzia

Recenzia medie 0 / 5. Număr voturi: 0

Nici un vot! Fii primul care votează

WhatsApp
Facebook
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.