45 ani (și lecțiile vârstei adulte)

Mihai neamtu
4.8
(28)

Am început să încărunțesc și m-am întrebat care sunt lecțiile unei vieți trăite plenar până la 45 ani. Întâi de toate, locul unde te-ai născut e mai puțin important decât destinația spre care te îndrepți. 

Fii zilnic responsabil pentru propriile tale decizii și nu lăsa pe nimeni să decidă-n dreptul tău cum îți trăiești viața. Cine-ți ia libertatea de alegere, acela îți disprețuiește inteligența și umanitatea. Trăiește viața ta, nu scenariul imaginat de alte persoane pentru tine. Și nu uita: doar vulturii contemplă creasta rară a munților înalți (nicidecum găinile).

Urmează-ți chemarea, testată-n ore lungi de studiu solitar și acțiune concentrată. Deși unii m-au sfătuit să urmez dreptul după terminarea liceului, am studiat prioritar filozofia și teologia. 

Mi-am așezat alegerile la intersecția unor artere aglomerate: cultură, politică, business și religie. N-am vreo urmă de regret. Aș fi dorit doar să-mi deschid firma la 18 ani și să dobândesc mai devreme câteva discipline practice, de la antreprenoriat până la arta vânzării.

Pregătește-te meticulos pentru a întemeia o familie. Dacă nu trăiești la mănăstire, vei avea nevoie de bani. Nimeni n-a devenit bogat așteptând să primească lunar un salariu de bază. 

Adaugă surse noi de venit pentru căminul tău. Dacă ai planuri mărețe, nu le dezvălui nimănui. Lucrează-ți talantul în taină. 

Păcatele tinereții se pot spovedi, însă umbra viciilor ascunse te va urmări toată viața. Iată de ce ar fi bine să urcăm devreme pe scara virtuților creștine: postul, înfrânarea pântecelui, cumpătarea, trezvia și toate celelalte. Drogurile, beția, pornografia, lăcomia, obezitatea ori sexualitatea dezordonată au ruinat multe destine. 

Sănătatea este cea mai subestimată bogăție a zilelor noastre. Ai grijă ce și cât mănânci. Sportul călește voința iar plimbările-n natură întăresc spiritul și îmbogățesc imaginația. Fii perseverent în dieta pe care o ții nu pentru alții, ci pentru starea ta de bine.

Ești media conversațiilor pe care le porți cu cei cinci oameni importanți din viața ta. Alege un mentor nu după frumusețea discursului, ci după conduita vieții. Pleacă dintre oamenii care-ți taie mereu elanul.

Prieteniile durabile sunt puține și se cuvin îngrijite precum măslinii-n miez de iarnă. Mulți se vor folosi de carisma, energia sau renumele tău, fără să-ți întoarcă favorul. Când dai din propriul buzunar, să ai zero așteptări de la ceilalți. Când primești cadouri, fii pregătit să încasezi și reproșuri. 

Dacă ai rezultate deosebite, așteaptă-te să trezești gelozia trântorilor. Când te rogi, fii sigur că lumea te va socoti nebun.

Confruntă-ți adversarul, știind că rostești adevărul. Învelește, însă, cuvintele dreptății într-o mănușă a dragostei arătată deja pe Golgota de însuși Hristos. Fii blând cu slăbiciunile omenești și mereu încurajator cu cei tineri sau șovăielnici. 

Fugi de mediul toxic, predispus la critica excesivă sau necruțătoarea judecată a semenului. Laudă-ți echipa-n public, fă reproșuri doar în sfera privată.

Nu te așeza la masa bogaților, dacă nu-ți poți plăti singur consumația. Nu împrumuta bani de la prieteni. Muncește și stima de sine nu te va ocoli. 

Când grijile te copleșesc, privește către cerul înstelat, ascultă păsările dintr-un crâng și adulmecă parfumul crinilor din noapte. 

Diplomele academice reprezintă un indicator de inteligență, dar nu și moralitate. Oamenii deștepți sunt fascinanți și trebuie căutați mereu. Între licheaua erudită și credinciosul banal, merită să alegi compania celor cu inimă bună. Țăranul te odihnește, cărturarul (adesea) te obosește… 

Dacă cineva își bârfește colegii sau amicii de față cu tine, poți fi sigur că te va vorbi și pe tine de rău, la proxima ocazie. 

Stai departe de invidioși sau clevetitori. Fă deosebirea între genii și psihopați, între oamenii isteți și șarlatani. Nu dezvolta afaceri cu cei despre care știi că-n mod repetat și-au încălcat promisiunile către terți. Stai în preajma oamenilor puternici, pentru care zâmbetul nu-i prea scump și nici reușita un păcat de moarte.

Controlează-ți emoțiile și nu reacționa pripit. Apreciază fiecare om pentru valoarea lui intrinsecă, fără să-l reduci la vreun accident biografic sau la vreo etichetă politică.

Ignoră opinia majorității celor care vorbesc mult, dar n-au habar despre luptele tale lăuntrice.

Scopurile tale-n viață sunt doar ale tale. Caută oameni noi pentru proiecte noi. Plantează un copac în fiecare primăvară.

Nu vei fi tânăr toată viața. Udă zilnic planta viselor care te trezesc dimineața devreme, la crăpatul zorilor. Fii bucuros ca un copil pentru fiecare clipă a vieții. 

Mulțumește-i lui Dumnezeu pentru toate cele știute și pentru cele neștiute.

Mihai Neamțu

Câte de folositor a fost articolul?

Apasă pe o stea pentru a selecta recenzia

Recenzia medie 4.8 / 5. Număr voturi: 28

Nici un vot! Fii primul care votează

WhatsApp
Facebook
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.